• Bram Van den Borre

En waarom geen podcast als e-learning?Een podcast om iets bij te leren, een raar idee? Helemaal niet. Iemand die je op een leuke manier iets uitlegt, daar is toch niks mis mee. Wel integendeel!


Daarom zijn we bij Epyc nog geen klein beetje enthousiast dat de adoptie van podcasts, of a-learning (van audio-learning zoals we het zelf graag noemen) stilaan ook in België voet aan wal krijgt. Want waar a-learning op learning-conferenties al enkele jaren als ‘the next big thing’ bestempeld werd, duurt het meestal wel een tijdje voor ze ook in onze L&D-wereld ingang vinden.


Nochtans zijn podcasts helemaal niet nieuw. Ze zijn al bijna zo oud als het internet zelf. Wat wel klopt, is dat podcasts de laatste jaren in sneltempo volwassen geworden zijn, met een lawine aan professionele casts en heel wat technische platformen (Google Podcasts, Apple Podcasts, Spotify,…) die je op je wenken bedienen. Maar het heeft dus toch nog een tijdje geduurd voor ook L&D podcasting is gaan omarmen als waardevol leermedium.


Vraag is waarom dat eigenlijk zo lang moest duren. Zelf ben ik een fervent luisteraar (Leve de file!) en kijk ik reikhalzend uit naar de wekelijkse of maandelijkse nieuwe afleveringen van mijn favoriete casts. Een goed gemaakte podcast is de perfecte metgezel tijdens een treinrit, een half uurtje file, of in de wachtkamer bij de dokter. Daarom hier alvast 3 tips wanneer je met je bedrijf of organisatie podcasting overweegt om als leermiddel in te zetten. En als toetje geef ik aan het einde mijn persoonlijke top 3 mee, podcasts die ik met veel enthousiasme verslind, ergens op de E40 richting Epyc.TIP 1: Content, content, content.


Waar bij vastgoed de eerste 3 tips steevast ‘locatie’, ‘locatie’ en ‘locatie’ zijn, is dat bij een podcast goede content, goede content en -inderdaad- goede content. Klinkt als een open deur intrappen. Maar niet alle inhoud leent zich tot podcasting. Een training waar je mensen veel handelingen moet tonen, of waar cursisten dingen moeten inoefenen zijn natuurlijk moeilijk in audio te vatten. Maar ook hier kan blended learning een oplossing zijn, met een blend van podcast en ‘klassieke’ e-learning. Misschien kan je wel een stuk van de theorie of de algemene principes in audio uit de doeken doen, en daarna meer praktische zaken in een video of animatie uitleggen.


Van nature zullen softskills zich iets meer lenen tot podcasting, maar ook pakweg cybersecurity, veiligheidstraining of een verkoopsopleiding kunnen baat hebben bij een goede podcast. Alles wat in een sappig, grappig of snedig verhaal te vatten is, kan volgens mij een goede podcast opleveren.

Als je er een goed verhaal kan rond verzinnen – storytelling iemand – kan je het in audio gieten.TIP 2: Toegang


Niet iedereen die graag naar de radio luistert, kent alle knoppen, radiofrequenties en opties. Maak het daarom niet te moeilijk om een podcast te kunnen beluisteren. Verplicht mensen niet om een nieuwe app te downloaden of een nieuwe account aan te maken en een paswoord te kiezen. Gebruik gewoon het eigen LMS. Dat is waarschijnlijk (toch te hopen) mobiel beschikbaar en daar hebben de medewerkers al naadloos toegang toe via hun smartphone. Nog geen LMS? Dan kan ook het intranet, een interne sharepoint of zelfs een netwerkschijf misschien dienst doen als “zendstation”.TIP 3: Verzorg de productie


Als je start met podcasting, doe dat dan ook goed. Reserveer voldoende tijd voor het schrijven van de teksten (gewoon onvoorbereid achter een microfoon gaan zitten is zelden een goed idee), gebruik sterke storytelling om goed verhaal neer te zetten, en durf te schrappen. De beste podcasts, zéker die waarvan je als luisteraar het gevoel hebt dat alles geïmproviseerd is, zijn allemaal letter voor letter en tot in de allerkleinste details gescript.


Naast een goed script: kies goeie stemmen. Misschien weet Marianne van HR alles van het onderwerp, of speelt Dirk van de administratie in het amateurtoneel, maar dat garandeert nog geen aangename radiostem. Dat hoeft niet altijd een professionele stem te zijn, maar doe dan op z’n minst enkele korte testjes. Laat een paar mensen naar het sample luisteren, wees kritisch en veeleisend.


Vergelijk het met een taart bakken. Als je een eerste taart een beetje op het gevoel maakt door wat ingrediënten samen te gooien, en op basis van de reacties op dat baksel gaat beslissen of je dan voor de volgende taarten wel op zoek gaat naar een degelijk recept met kwalitatieve ingrediënten, kan je jezelf de moeite (en de eieren) besparen voor die eerste taart en toch maar opnieuw een Powerpoint rondsturen.


Benieuwd naar de mogelijkheden van podcast-learning (of a-learning dus), en doe je liever beroep op professionals? Geef ons een belletje!Mijn aanraders.


Zoals beloofd deel ik graag mijn persoonlijke toppers van podcasts die ik op de voet volg.

Criminal: zowat de moeder aller ‘true crime’ podcasts. De combinatie van goeie verhalen, een sterk script, de aangename stem van de Amerikaanse Phoebe Judge, en de kwaliteitsvolle productie maken deze echt wel de moeite.Darknet Diaries: : ‘stories from the dark side of the internet’. Een Amerikaanse podcast die vooral over cybersecurity en hacking vertelt. Je hoeft geen infosec professional te zijn om de verhalen te waarderen. De host weet altijd weer een mooie spanningsboog in de verhalen te steken. En voor ons Belgen is er zelfs een volledige aflevering gewijd aan de hacking van Belgacom. Voor wie zich nog dat herinnert.

Nerdland: dé Vlaamse podcast van Lieven Scheire en gelijkgestemden waarbij het breed wetenschappelijke nieuws elke maand bekeken wordt. Het kan er soms wel eens warrig aan toe gaan, en de humor is niet altijd even sterk, maar toch kijk ik elke maand opnieuw uit naar de nieuwe aflevering.