• aim.group

Nieuwe eigenaars voor Epyc

Patrick Herwegh, Wim Govaerts & Bram Van den BorreSamen met manager Patrick Herwegh heeft aim.group recent Epyc overgenomen van Wim Govaerts & Bram Van den Borre.


Epyc ontwikkelt innovatieve digitale leeroplossingen en werd in 2001 opgericht als spin-off van de Katholieke Universiteit Leuven. De experten van Epyc weten perfect hoe ze bedrijven kunnen helpen om samen deze innovatieve leervormen te ontwikkelen en toe te passen in verschillende opleidingstrajecten.

Patrick Herwegh en aim.group vonden elkaar midden 2020, waarna ze samen enkele overnamedossiers bekeken. Epyc kwam finaal uit de bus als de gepaste opportuniteit voor beide partijen.In het interview dat volgt zoomen we graag verder in op Epyc, Patrick in zijn rol als overnemende manager en Wim & Bram in hun hoedanigheid als overlatende aandeelhouders.

“E-learning acteert op het kruispunt van educatie en IT. Epyc levert e-learning tools om de vaardigheden van de beroepsbevolking af te stemmen op de noden van de arbeidsmarkt.”

Hoe is Epyc ontstaan?

WIM GOVAERTS: “Epyc is een spin-off van de KULeuven, ontstaan in 2001, in het enthousiasme van de dotcom-hype. Zelf ben ik in 2003 aan boord gekomen, nadat ik eerst aan de universiteit gewerkt had in een onderzoeksproject voor computerondersteunend lezen en daarna bij Transposia, een uitgever van educatieve computerspellen voor kinderen als Freddi Fish, Pajama Sam en Putt-Putt. Met die ervaring op het raakpunt tussen IT en didactiek, heeft mijn alma mater me de kans gegeven om Epyc te gaan leiden. Al vrij snel heb ik Epyc omgevormd van een puur academische speler tot aanbieder van maatwerk e-learning voor B2B. In 2006, na de geboorte van onze tweelingzonen Kasper en Simon, heb ik het bedrijf naar Gent verhuisd. En in 2009 is Bram aan boord gekomen.”


“Voor ons was het belangrijk dat onze werknemers ook tevreden zouden zijn met een nieuwe aandeelhouder. De klik met Patrick en het trackrecord van aim.group heeft daar een sterk vertrouwen in geschept.”

Wim Govaerts, bezieler en overlater Epyc


BRAM VAN DEN BORRE: “Klopt, Wim en ik hebben in 2011 vervolgens een management buy-out gerealiseerd van Epyc. We namen de aandelen over van de KU Leuven. Samen vormden we een mooi duo, Wim met focus op het algemeen management en de sales en ik had de nodige creatieve en technische bagage om onze teams bij te staan. Anno 2022 is Epyc de grootste onafhankelijke ontwikkelaar van maatwerk e-learning en leermiddelen in België. We zijn actief in België en Nederland.”


Welke focus heeft Epyc binnen het e-learning landschap? Wie zijn de klanten van Epyc?

BRAM VAN DEN BORRE: “Epyc ontwikkelt e-learning cursussen, serious games en oefenplatformen voor privébedrijven en overheidsinstellingen. Een greep uit de klantenportefeuille van Epyc: Nationale Bank van België, Total Energies, Aquafin, VDAB, Le Forem, Eandis, Engie Electrabel, Federgon, Vlerick Business School, VAB, enz. We doen dit met een hecht team aan creatieve krachten, educatief talent, technisch experten en project managers. In Epyc-termen houdt dat in: enthousiaste, leergierige doorzetters, jong van geest, positief ingesteld en met zin voor humor. Iets wat we ook bij Patrick terugvonden.”


Patrick, hoe past e-learning binnen jouw interesse en expertisedomein?

PATRICK HERWEGH: “Ik heb reeds jaren een sterke interesse in het stimuleren van talent in ondernemingen. Daarnaast heb ik een jarenlange ervaring in het digitaal transformeren van bedrijfsprocessen en binnen digital change management. Doorheen mijn carrière heb ik de kans gekregen uiteenlopende trajecten te doorlopen in meer conservatieve sectoren zoals banking, waar het potentieel en de nood aan digitalisatie hoog is. Ook heb ik een sterke ervaring binnen modellen waarbij de klant projecten uitbesteedt aan een externe partij die over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Hierbij heb ik zowel aan de klantenzijde als aan de leverancierszijde gewerkt, zodat ik me heel goed kan verplaatsen in het hoofd van beide. E-learning brengt voor mij de puzzelstukken samen en leent zich tot de perfecte combinatie van talentontwikkeling, projectuitbesteding en digitale transformatie.”


“Het is fijn om in tandem een overname te realiseren en nu ook samen verder te bouwen aan Epyc. Ik focus op het algemeen management, aim.group ondersteunt op gebied van finance, strategie en people. Een sterke combinatie.”

Patrick Herwegh, aim-ondernemer en manager EpycNa een uitgebreid professioneel parcours, werd de wens om zelf te ondernemen doorslaggevend?

PATRICK HERWEGH: “Ja, de laatste jaren was ik voornamelijk werkzaam als ‘interim manager’, waarbij ik na het voltooien van mijn missie de opdrachtgever en hun teams verliet. De impact van mijn passage was steeds duidelijk, maar ik wou graag nog eens voor langere tijd een team motiveren om samen zaken te realiseren. Bij voorkeur in een omgeving waar ik als (mede-)aandeelhouder operationeel en dagdagelijks de vrijheid heb om zelf aan de knoppen te draaien.”

Toen kwam je in contact met aim.group?

PATRICK HERWEGH: “Klopt, via een gemeenschappelijke kennis kwam ik voor het eerst in contact met aim.group in augustus 2020. In het verleden had ik al ervaring met financiële investeerders, maar met haar lange investeringshorizon en met een duidelijk familiaal karakter onderscheidt aim.group zich van de anderen. De contacten waren gemoedelijk en we besloten samen de ogen open te houden tot wanneer de juiste opportuniteit zich voordeed. Drie maanden later bekeken we samen een eerste dossier waar we uiteindelijk nipt naast de deal grepen. Achteraf gezien bleek het afspringen van die eerste opportuniteit een geluk bij een ongeluk, want de match en het potentieel van Epyc bleek nog groter.”


Wat was het plan na de afgesprongen overname?

PATRICK HERWEGH: “Na het gelopen traject hielden we een goed gevoel over aan de intense samenwerking. In het voorjaar van 2021, startten we samen een oefening waarbij we zeer gedetailleerd de markt van potentiële overnametargets in kaart brachten, over verschillende sectoren heen maar steeds met een insteek rond mijn expertise. Toevallig of niet, kwam Epyc ook naar boven in die oefening. Simultaan had overnamemakelaar VDP de opdracht gekregen om Epyc te begeleiden bij een aandelenverkoop. Zo kwamen we uiteindelijk in contact met Wim en Bram.


“Epyc is een hecht team aan creatieve krachten: enthousiasme, leergierige doorzetters, jong van geest, positief ingesteld en met zin voor humor. Iets wat we ook bij Patrick terugvonden.”

Bram Van den Borre, overlater EpycOp welke manier kon aim.group zich differentiëren van andere geïnteresseerde kopers?

WIM GOVAERTS: “Voor ons zijn continuïteit en oprechtheid het allerbelangrijkste. Ik wil mijn medewerkers na de overname recht in de ogen kunnen kijken, niet alleen nu, maar ook binnen pakweg 5 jaar. Ik ben er echt van overtuigd dat we met het duo aim.group-Patrick een partner gevonden hebben die dat kan waarmaken. Enige tijd geleden hebben we een van onze concullega’s zien opgaan in een grote groep. Dat bedrijf is gaandeweg helemaal zijn identiteit kwijtgespeeld. En dus ook zijn medewerkers. Zoiets wil ik mijn mensen besparen. Epyc is een hechte groep van gedreven specialisten. Onze bedrijfscultuur is cruciaal. Onze baseline is “Leren met goesting”. Maar daar hoort ook “werken met goesting” bij. Als we de track record van aim.group bekijken, hebben we er alle vertrouwen in dat Bram en ik ons schip in een veilige haven hebben geloodsd. En met een ervaren kapitein als Patrick is Epyc meer dan klaar om weer uit te varen, nieuwe avonturen tegemoet. Patrick is uit het juiste Epyc-hout gesneden, dat was meteen duidelijk bij onze eerste ontmoeting.”


Wim & Bram, hoe ziet jullie rol als overlaters eruit na de overname?

WIM GOVAERTS: “Ik neem de nodige tijd om een volwaardige overdracht te doen aan Patrick, zodat hij alle interne en externe processen begrijpt, voorgesteld wordt aan klanten en personeel en ondergedompeld wordt in de unieke sfeer binnen Epyc. Deze overdrachtsperiode stelt me in staat om met een goed gevoel en veel vertrouwen het roer van Epyc definitief in handen te geven van Patrick. En wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Eerst even uitrusten.”

BRAM VAN DEN BORRE: “Na een paar gesprekken met Patrick heb ik besloten om een nieuwe functie bij Epyc op te nemen. Ik ga me helemaal toeleggen op de dingen waar ik echt energie uithaal: het zoeken naar nieuwe leervormen en technologieën die toegepast kunnen worden bij e-learning, het verder aanscherpen van onze creativiteit, en het opzetten van proefprojecten samen met klanten. Ik heb echt goesting om samen met dit team verder te bouwen aan nieuw hoofdstuk voor Epyc.”

Patrick, voor jou voldoende uitdagingen en gezonde ambities om Epyc verder uit te bouwen?

PATRICK HERWEGH: “Absoluut, Epyc kunnen overnemen is de uitkomst van een proces dat we twee jaar geleden gestart zijn vol goede moed. Het is fijn om in tandem een overname te realiseren en nu ook samen verder te bouwen aan Epyc. Ik focus op het algemeen management, aim.group ondersteunt op gebied van finance, strategie en people. Een sterke combinatie.”


Gesteund door een steeds snellere digitalisatiegolf?

PATRICK HERWEGH: “Epyc is inderdaad actief in een positief marktsegment. Opleidingsinstituten en bedrijven maken in hoog tempo gebruik van online leren om de betrokkenheid en leerervaring van studenten en werknemers te verbeteren. In de steeds toenemende ‘war for talent’ speelt online leren een belangrijke rol. Enerzijds zet men via leermodules sterk in op om het levenslang leren en potentieel omscholen van werkkrachten, anderzijds dragen doorgedreven leeroplossingen significant bij aan een verhoogde retentiegraad. Maar ook sensibiliseringscampagnes op de werkvloer winnen aan populariteit. Alle ingrediënten zijn aanwezig om het mooie verhaal van Epyc verder te zetten en onze ambities waar te maken!”Over aim.group

aim.group is een Belgische investeringsgroep die zich richt op de overname van succesvolle familiale B2B niche bedrijven waar geen opvolging is, of waar de huidige aandeelhouder op zoek is naar een partner om samen de volgende groeifase aan te vatten.

Bij elke overname bouwen we verder op het verhaal dat de overlater heeft gecreëerd, en samen met de juiste, getalenteerde ondernemer zijn we gericht op continuïteit, verdere ontwikkeling en duurzame groei. Wij gaan steeds voor de lange termijn, net als u.


Enkele van onze voorgaande overnames zijn:

- Vandapower

- Torberry Connectors

- DD Engineering

- Estee Coating Solutions

- BRIXadvice

Samen met Epyc, staat aim.group voor een geconsolideerde omzet van ca. 40mio EUR en biedt ze werkgelegenheid aan ca. 200 gemotiveerde medewerkers.

Poortakkerstraat 93 - 9000 Gent

+32 9 396 61 45 - hello@aim.group