• Bram Van den Borre

En waarom geen podcast als e-learning?

Een podcast om iets bij te leren, een raar idee? Helemaal niet. Iemand die je op een leuke manier iets uitlegt, daar is toch niks mis mee. Wel integendeel!


Audio-learning of kortweg a-learning

Bij Epyc zijn we nog geen klein beetje enthousiast dat de adoptie van podcasts, of a-learning (van audio-learning zoals we het zelf graag noemen) stilaan ook in België voet aan wal krijgt. Want waar a-learning op learning-conferenties al enkele jaren als ‘the next big thing’ bestempeld werd, duurt het meestal wel een tijdje voor die ook in onze L&D-wereld ingang vindt.Tijd voor professionele podcasts

Podcasts zijn nochtans helemaal niet nieuw. Ze zijn al bijna zo oud als het internet zelf. Wat wel klopt, is dat podcasts de laatste jaren in sneltempo volwassen geworden zijn, met een lawine aan professionele podcasts en heel wat technische platformen (Google Podcasts, Apple Podcasts, Spotify, … ) die je op je wenken bedienen.3 tips voor podcasting in L&D

Het heeft dus toch nog een tijdje geduurd voor ook L&D podcasting is gaan omarmen als waardevol leermedium. Vraag is waarom dat eigenlijk zo lang moest duren.


Zelf ben ik een fervent luisteraar (Leve de file!) en kijk ik reikhalzend uit naar de wekelijkse of maandelijkse nieuwe afleveringen van mijn favoriete podcasts. Een goed gemaakte podcast is de perfecte metgezel tijdens een treinrit, een halfuurtje file, of in de wachtkamer bij de dokter.


Daarom hier alvast 3 tips voor wanneer je met je bedrijf of organisatie overweegt om podcasting als leermiddel in te zetten.

En als toetje geef ik aan het einde mijn persoonlijke top 3 mee van podcasts die ik met veel enthousiasme verslind, ergens op de E40 richting Epyc.


TIP 1: Content, content, content


Waar bij vastgoed de eerste 3 kernwoorden steevast ‘locatie’, ‘locatie’ en ‘locatie’ zijn, is dat bij een podcast 'goede content', 'goede content' en - inderdaad - 'goede content'.


Klinkt als een open deur intrappen. Maar niet alle inhoud leent zich tot podcasting. Een training waarin je mensen veel handelingen moet tonen of waarin cursisten dingen moeten inoefenen, zijn natuurlijk moeilijk in audio te vatten.


Maar ook hier kan blended learning een oplossing zijn, met een blend van podcast en ‘klassieke’ e-learning. Misschien kan je wel een stuk van de theorie of de algemene principes in audio uit de doeken doen, en daarna meer praktische zaken in een video of animatie uitleggen.


Van nature zullen softskills zich iets meer lenen tot podcasting, maar ook pakweg cybersecurity, een veiligheidstraining of een verkoopsopleiding kunnen baat hebben bij een goede podcast.


Alles wat in een sappig, grappig of snedig verhaal te vatten is, kan volgens mij een goede podcast opleveren. Als je er een goed verhaal rond kan verzinnen – storytelling, iemand? – kan je het in audio gieten.


TIP 2: (Mobiele) toegang


Niet iedereen die graag naar de radio luistert, kent alle knoppen, radiofrequenties en opties. Maak het daarom niet te moeilijk om een podcast te kunnen beluisteren. Verplicht mensen niet om een nieuwe app te downloaden of een nieuwe account aan te maken.


Gebruik gewoon je eigen LMS. Dat is waarschijnlijk (dat hopen we toch) mobiel beschikbaar en daar hebben de medewerkers al naadloos toegang toe via hun smartphone.


Nog geen LMS? Dan kan ook het intranet, een interne sharepoint of zelfs een netwerkschijf misschien dienst doen als 'zendstation'.


Of lees verder over wat je nog meer kan doen met een LMS. En laat Epyc daarna helpen om er eentje voor jou op te zetten!


TIP 3: Verzorg de productie


Als je start met podcasting, doe dat dan ook goed. Reserveer voldoende tijd voor het schrijven van de teksten. Gewoon onvoorbereid achter een microfoon gaan zitten is zelden een goed idee. Gebruik sterke storytelling om een goed verhaal neer te zetten, en durf te schrappen. De beste podcasts, zéker die waarvan je als luisteraar het gevoel hebt dat alles geïmproviseerd is, zijn allemaal tot in de allerkleinste details gescript.


Naast een goed script: kies goeie stemmen. Misschien weet Marianne van HR alles over het onderwerp, of speelt Dirk van de administratie in het amateurtoneel, maar dat garandeert nog geen aangename radiostem. Dat hoeft niet altijd een professionele stem te zijn, maar doe dan op z’n minst enkele korte testjes. Laat een paar mensen naar het sample luisteren en wees kritisch.Mijn aanraders: 3 podcast-toppers


Zoals beloofd deel ik graag mijn persoonlijke toppers van podcasts die ik op de voet volg.

Criminal: Zowat de moeder aller ‘true crime’ podcasts. De combinatie van goeie verhalen, een sterk script, de aangename stem van de Amerikaanse Phoebe Judge, en de kwaliteitsvolle productie maken deze podcast echt wel de moeite.Darknet Diaries: ‘Stories from the dark side of the internet’. Een Amerikaanse podcast die vooral over cybersecurity en hacking vertelt. Je hoeft geen infosec professional te zijn om de verhalen te waarderen. De host weet altijd weer een mooie spanningsboog in de verhalen te steken. En voor ons Belgen is er zelfs een volledige aflevering gewijd aan de hacking van Belgacom. Voor wie zich dat nog herinnert.

Nerdland: Dé Vlaamse podcast, van Lieven Scheire en gelijkgestemden, waarbij het breed wetenschappelijke nieuws elke maand geanalyseerd wordt. Het kan er soms wel eens warrig aan toegaan, en de humor is niet altijd even sterk, maar toch kijk ik elke maand opnieuw uit naar de nieuwe aflevering.